środa, 5 lipca 2017

Dark Saison


Podczas chwilowego wypadu do Cieszyna zaopatrzyłem się w nowy wyrób z tamtejszego browaru, czyli piwo Dark Saison. Ma ono 15% ekstraktu i 7% alkoholu, dodano płatki dębowe z beczek po sherry oloroso. Brzmi ciekawie, prawda?
Chętnie próbuję tego typu wariacji, piwa będące stuprocentowymi reprezentantami danego stylu nie są dla mnie aż tak interesujące (chyba, że akurat danego stylu jestem miłośnikiem :)). Dark Saison ma ciemny, niemal czarny kolor z lekko czerwonymi refleksami. Piana średniopęcherzykowa, szybko się redukuje do niewielkiego pierścienia. W aromacie wyczuwam czekoladę oraz nieco nut owocowych, kojarzących się z wiśnią i czerwonym winem. Pod wieloma względami jest to piwo zbliżone do Red Roeselare Ale z tego samego browaru. Główna różnica to drożdże: Dark Saison przefermentowano drożdżami górnej fermentacji, natomiast w Red Roeselare Ale użyto specjalnej mieszanki drożdżowo-bakteryjnej, która miała imitować styl flanders red ale. Tę różnicę czuć zwłaszcza w smaku: Dark Saison jest lekko czekoladowy i, niestety, dość pusty. Obiecujący aromat pozostawił uczucie niedosytu, akcenty owocowe nie miały żadnego odzwierciedlenia w smaku. Mimo wszystko jest to ciekawe piwo i zachęcam do spróbowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz